Home   Visie

Visie

De visie van kinderdagverblijf ‘t Kuukske

Steeds minder kinderen groeien nog op in een landelijke omgeving. Een omgeving met tal van mogelijkheden om van alles te beleven en te ontdekken.  Kinderdagverblijf ‘t Kuukske streeft naar een kinderopvang waarbij de kinderen elke dag lekker buiten kunnen spelen en rennen, genieten van de natuur en dieren. Kinderen zitten tegenwoordig te veel binnen, bewegen te weinig en worden gemiddeld steeds zwaarder. Daarom is het belangrijk al in de eerste levensjaren een goede gezonde start te maken. Bewegen in de buitenlucht is goed voor zowel de lichamelijke als geestelijke ontwikkeling. Kinderen die veel buiten zijn bouwen meer weerstand op en worden minder vaak ziek.

Op de meeste kinderdagverblijven staan speeltoestellen die ook in speeltuinen te vinden zijn. Uiteraard vinden de kinderen dit wel leuk maar het daagt de kinderen niet uit tot creatief spel. Met ‘natuurlijk spelen’ willen wij het kind prikkelen om een spel te spelen zonder dat er speeltoestellen staan. Bovendien is aan het spelen op speeltoestellen altijd een groter risico verbonden dan spelen in een natuurlijke omgeving.

Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals palen, tractorbanden, heuvels, hout, gras, zand, krijgen kinderen een handreiking om zelf te ontdekken, zelf te fantaseren, en op een veilige manier te spelen.

Het contact met dieren is onderdeel van het dagelijks dagritme van de kinderen. Kinderen en dieren zijn een natuurlijke combinatie. Het contact met dieren brengt de kinderen niet alleen afleiding, maar ook ontspanning en plezier. Het voegt iets bijzonders toe aan het dagelijkse ritme van spelen, eten en slapen.

Kinderdagverblijf ’t Kuukske staat positief tegenover de opvang van kinderen met een handicap, mits de aard van de handicap zodanig is dat wij met de huidige faciliteiten en deskundigheid voldoende zorg kunnen bieden. Extra aandacht mag niet ten koste gaan van de aandacht voor de andere kinderen. Wij zijn van mening dat integratie van kinderen met een handicap de wederzijdse acceptatie en begrip bevordert, hetgeen een goede voorbereiding is op het functioneren later in de samenleving. Bovendien bied de landelijke rustige omgeving veel positieve prikkels en de omgang met dieren kan in veel gevallen therapeutisch werken.